Mål for fremtiden og bedringsprosessen

Lærer Janne sier …

Vi har alle planer for fremtiden, og vi setter oss mål underveis. Ofte går det ikke slik vi planla og da må vi justere målene våre. Da jeg var ferdig på skolen, for eksempel, fikk jeg jobb som sekretær i et reklamebyrå. Det kom som et sjokk da firmaet gikk konkurs og jeg ble arbeidsledig. Jeg begynte som frivillig lærerassistent og da fant jeg ut hvor godt jeg likte å jobbe med barna. Jeg begynte på skolen igjen og tok lærerutdannelse. Når jeg ser tilbake på det, var det forferdelig å miste jobben, men jeg fant en ny karriere som jeg trives vel så godt med.

Folk som er fleksible og klarer å endre målene sine som reaksjon på ytre begivenheter oppnår ofte mer tilfredshet. Erfaring med psykose kan føre til at familien tenker gjennom målene sine på nytt og gjør noen justeringer. Dette er et ledd i bedringsprosessen.

 

 

HVA ER bedringsprosess

Bedring er relevant for hele familien ettersom psykosen påvirker dere alle sammen. Alle medlemmer av familien gjennomgår en tilpasningsprosess, der de forandrer seg og kanskje kommer frem til nye mål for fremtiden.

For noen personer handler bedring om …

Sosial bedring– å få tilbake livet sitt, med eller uten sykdommen. Det er mulig å leve med en sykdom, oppnå drømmer og ambisjoner, selv når symptomene vedvarer. Rekonvalesens er en individuell og kontinuerlig prosess eller reise, med individuelle mål.

For andre handler bedring om …

Klinisk bedring – å bli kvitt symptomene på sykdom, og aldri oppleve dem igjen.