Familien Dahl

Familien Dahl

Familien Dahl:

Pål

Susanne

Bjørg

Roy

Pål Dahl bor hjemme sammen med moren Bjørg, bestefaren Roy og søsteren Susanne. Pål har vært dårlig i nesten to år, og psykiateren hans har fortalt ham at han har en skizoaffektiv lidelse.

Dette betyr at i starten av psykosen, og ved flere andre anledninger når han har hatt ”tilbakefall”, har han blitt ”manisk” – overentusiastisk, kranglete og impulsiv. I tillegg har han nesten ikke sovet. Første gang han ble syk, lånte han Roys bil uten tillatelse og kjørte til Oslo for å prøve å finne en ekskjæreste som hadde gjort det slutt med ham for flere måneder siden. Han ble kjørt hjem av politiet og Roy måtte få bilen hjem selv.

Pål liker ikke så godt å ta medisiner fordi han føler at det ødelegger livet hans og ikke er forenelig med den livsstilen han ønsker å ha. Han liker å gå på fest og nattklubb i helgene. Ved minst to anledninger har han imidlertid fått mindre tilbakefall etter å ha sluttet med medisinene. En gang ble han kjørt hjem av politiet og ”dumpet” i gangen i huset. Politiet trodde han var full, eller at han hadde tatt narkotika. Pål hadde mistet alle pengene sine, samt kredittkortene.

Den gangen holdt han det gående med familien hele helgen. Han travet rundt i huset, ba om sigaretter og kranglet med Susanne, som stadig vekk kalte ham dum og egoistisk. Først tirsdagen etter fikk de tak i Påls psykiatriske sykepleier som fikk ordnet med medisiner. Pål hadde tidligere trukket  alt han hadde av medisiner ned i do.

Den andre hendelsen var mer alvorlig.  Pål kom full hjem fra bar og bestemte seg for at han ville dra tilbake til Oslo. Han fant bilnøklene og det oppstod en voldsom krangel med Roy, som til slutt klarte å ta dem fra ham igjen. Til slutt stormet Pål ut av huset. Ingen så ham på flere dager. Bjørg forsøkte å ringe behandleren hans, men de kunne ikke gjøre noe når ingen visste hvor han var. Da han kom hjem igjen var han så dårlig at han ble innlagt på psykiatrisk avdeling i flere uker.

Moren og Roy forsøker å diskutere medisinene og alkoholforbruket med Pål, men det ender som regel bare med krangling.