Gode Råd

SNAKK ENKELT

Snakk enkelt og tydelig. La én person snakke av gangen. På grunn av symptomene og Påls følelsesmessige tilstand vil han ha problemer med å forstå, eller følge med på, komplekse utsagn eller argumenter.

TENKNING

Prøv å forstå den andre personens tankegang. Særlig hvordan vedkommende har det. Med Gode Råd prøver vi å oppfordre mennesker til å snakke om det som gjør dem sinte, opprørte eller desperate. Dette er til dels en utsettelsestaktikk, og dels et forsøk på å forstå hva som foregår. Bjørg sa: ”Jeg kan se at du er ordentlig opprørt, Pål, hva skjedde i går kveld?”

UNNGÅ KONFRONTASJON

Unngå å gi ordre, skylde på eller dømme. Bjørg sa ikke: ”Du ble paranoid igjen fordi du ikke har tatt medisinene dine.” Hun ga Pål et valg eller et alternativ. ”Kan det være at du føler deg paranoid?”

GJENTA

Repeter hvis nødvendig. Pål var distrahert av tankekjøret og frykten for at folk var ute etter ham. Bjørg måtte si til ham mange ganger at Roy allerede hadde med bilen på fisketur før Pål forsto hva hun sa.

SMIDIGHET

Dette er ingen konkurranse der den med sterkest vilje vinner, og det er heller ikke en test på hvem som har rett og hvem som tar feil. Legg fra deg dine foretrukne valg og vær villig til å slakke på kravene. Unngå at den andre personen ”mister ansikt”. Pål hadde et desperat behov for sigaretter, så Bjørg ga ham litt penger for å gå i kiosken. Dette ga henne ekstra tid til å samle tankene og legge videre planer for hvordan dette skulle håndteres.

DEG SELV

Du kan ikke alltid løse problemet alene, du trenger kanskje hjelp. Vis tillit til systemet, men ikke gi løfter om utfall. Bjørg sa: ”Akutt-teamet er der for å hjelpe deg. Vi kan ringe dem, de er eksperter på slike situasjoner.”

 

 

Jan sier:

”Bruk GODE RÅD for å avvæpne en situasjon på et tidlig stadium.”

Familien Dahl har havnet i nok en knipe. Pål har dukket opp søndag morgen etter å ha tilbragt natten ett eller annet ukjent sted. Bjørg har sittet oppe halve natten og bekymret seg, og Susanne er i sin sedvanlige selvfokuserte verden og sier at Bjørg burde kaste Pål ut av huset, samtidig som hun ber om skyss til dansetrening.

Pål traver rundt på kjøkkenet og klager over at noen fulgte etter ham i går kveld og at de sannsynligvis venter ute på gaten. Han krever å få bilnøklene så han kan forlate byen og roper: ”Vær så snill, mamma, du skjønner ikke, du må tro meg, denne gangen er de virkelig ute etter meg.”

Bjørg Dahl er forståelig nok svært stresset. Heldigvis har hun nettopp deltatt på et av kursene i GODE RÅD s krisekommunikasjon.

Nå kan du gjøre oppgave 15 i kapittel 5
Last ned: Oppgave 15

Hvor mye har du fått med deg av kurset?

Velg ut en av strategiene i GODE RÅD og prøv det ut i løpet av den nærmeste uken, når en annen person i familien virker stresset, eller du føler at en konfliktsituasjon er på trappene.

Hva prøvde du ut?

Hvordan fungerte det?

Noter gjerne i REACT permen din under oppgave 15 del 5