Du er terapeuten

Vi har bedt deg om å reflektere over noen av de problemene som du og familien din står overfor. Før vi sammen med deg vil prøve å finne ut hva som kan hjelpe, så kan vi se litt på en annen persons historie.
Les den nøye, for i denne er det du som er terapeuten

Ella Larsen vokste opp i en kjærlig familie med tre yngre søstre. Alt gikk bra frem til hun var 19 år gammel, og fikk sparken fra butikkjobben sin.

Moren og faren skjønte ikke at noe var galt før de dro til butikken for å klage på avskjedigelsen til sjefen hennes. Der fikk de vite at hun ofte hadde reist seg fra kassen og gått ut av butikken uten å si ifra, og når hun fikk kjeft for dette, hadde hun ropt til sjefen.

Foreldrene prøvde å komme til bunns i problemet, men Ella ville bare snakke om store ideer hun hadde om å starte sitt eget firma og at hun skulle bli med i et gründer-program på tv. Enda verre ble det da hun begynte å klage over at andre personer stjal ideene hennes til en ny type luftputebåt og hun begynte å ringe til politiet flere ganger om dagen. Til slutt kontaktet de fastlegen hennes og fikk forklart han at noe var galt. Han kontaktet et behandlingsteam for tidlig psykose i samme området, og fikk dem til å ringe familien.

 

Ella har tatt medisiner i halvannet år nå og kommer godt overens med primærkontakten. De går på kjøpesenteret og drikker kaffe hver uke. En jobbveileder hjelper Ella med å lage en CV og se etter en jobb. Hjemme, derimot, sliter foreldrene. Ella er ofte sent ute om kvelden uten å fortelle dem hvor hun er. Hun lager ofte oppstyr ved å insistere på at hun må ringe politiet eller butikken hun fikk sparken fra. Dette synes å inntreffe oftere når moren og faren forsøker å gjøre de andre søstrene klare for skolen, når de lager mat eller er på besøk hos slektninger. Moren må noen ganger ta fra henne telefonen eller låse den ned i en skuff.

6-ella

Ella forårsaker mange krangler. Hun krever å få velge hvilken tv-kanal de skal se på om kvelden, selv om hun er hjemme hele dagen. Hun spiller høy musikk etter midnatt, når andre mennesker prøver å sove. Hun krangler med søstrene om hvem sin tur det er til å bruke pc-en. Hun har vært så slem mot dem at moren og faren er redd for å la den yngste, som bare er sju år, være alene med Ella.

Foreldrene pleide å krangle om problemene, men nå snakker de ikke noe særlig om dem lenger. Moren får seg ikke til å diskutere noe med Ella, hun er altfor sint. Faren har gjentatte ganger sagt til Ella at hvis hun fortsetter å oppføre seg som hun gjør, må hun flytte inn hos tanten sin.