Positive og negative symptomer

Du vil kanskje legge merke til at folk som jobber i psykiatrien snakker om ”positive” og ”negative» symptomer. Dette er forvirrende, særlig fordi det kan være vanskelig å forstå at man kan bruke et ord som «positive» om slike symptomer.

Begrepet ”positive symptomer” brukes for å beskrive opplevelser som normalt ikke er til stede, det vil si at de kommer i tillegg til hvordan personen vanligvis er. De positive symptomene omfatter blant annet de første fire punktene i skjemaet: å se eller høre ting ingen andre kan se eller høre, å ha uvanlige forestillinger og tankeforstyrrelser. Positive symptomer og opplevelser er ofte lettere å legge merke til enn de negative symptomene. De fremstår som klare tegn på sykdom.

 

 

”Negative symptomer” innebærer en mangel på eller tap av opplevelser som normalt er til stede, det vil si at noe faller bort i forhold til hvordan personen vanligvis er. De vanligste symptomene er tap av motivasjon, engasjement og entusiasme. Negative symptomer er noen ganger vanskeligere å fange opp, og de utvikler seg ofte gradvis. Dette gjør det vanskelig å skille de negative symptomene fra:

  • Vanlig tenåringsangst.
  • Bivirkninger av medisiner.
  • Depresjon.

Lenker:

Kapittel 3 i REACT handler om å takle positive symptomer.

Kapittel 4 i REACT handler om å takle negative symptomer.