Psykosens påvirkning på familie og venner

De fleste personene som utvikler psykose bor hjemme hos familien, sammen med venner eller partnere. Psykose påvirker alle disse menneskene.

Her er noen vanlige konsekvenser for familiemedlemmer og venner:

  • Du må balansere jobb og omsorg for den som er syk.
  • Du føler at hele tilværelsen har blitt snudd på hodet.
  • Dine relasjoner til andre blir påvirket.

Ikke alle konsekvenser er nødvendigvis negative. Noen ganger vil det å måtte forholde seg til sykdom knytte familiemedlemmer tettere sammen, det åpner for flere muligheter til å møtes og hjelpe andre som befinner seg i en lignende situasjon.

 – Sandras historie

Da John begynte å bli syk hadde jeg ingen anelse om hva som skjedde. Først trodde jeg han bare var en vanlig tenåring. Han tilbrakte mer tid på rommet sitt og ville ikke egentlig snakke med oss lenger, og til slutt sluttet han å spise sammen med oss.

 Han sluttet på skolen og ble bare liggende i sengen hele dagen. Det førte til masse krangling og roping hjemme – særlig mellom faren hans og meg. Faren hans var veldig streng mot ham og ville kaste ham ut hvis han nektet å få seg en jobb. Jeg mente at det bare var normale tenåringsgreier, og at han ville vokse det av seg.

 Til slutt gikk det nokså fort utforbakke med ham. Han trodde at vi prøvde å forgifte ham. Jeg tror det var stemmene som fortalte ham det. Han ble lagt inn på sykehus og det var veldig skremmende. Jeg skyldte på meg selv og lurte på hvorfor jeg ikke hadde skjønt at han var syk. Jeg sluttet å jobbe så jeg kunne besøke ham hver dag for å passe på at han hadde alt han trengte og at sykepleierne tok seg godt av ham.

For å være ærlig tror jeg han mislikte dette til slutt. Jeg var utslitt og ordentlig nedfor. Man vet bare ikke hva godt man kan gjøre. Det ble imidlertid en stor belastning på ekteskapet vårt, og vi gikk nesten fra hverandre.

Øvelse

På hvilken måte er dine erfaringer like eller forskjellige fra Sandras?

I oppgave 5 i kapittel 2 i REACT – Arbeidsark finner du også listen over noen av de vanligste måtene psykose kan påvirke venner og familiemedlemmer.
Sett kryss ved de punktene som er mest aktuelle for deg.
Last ned: Oppgave 5

Har du opplevd tanker, følelser eller reaksjoner som ikke står på listen? Noter det gjerne ned.

Nå har du kanskje identifisert noen av konsekvensene psykosen kan ha for deg. Du kan kanskje snakke med REACT-veilederen din om hvilke deler i verktøykassen du bør lese etter denne.

I ressursoversikten  kan du finne annen nyttig informasjon.

Vanlige tanker du harKryss avVanlige følelser du harKryss avVanlige reaksjoner du harKryss av
Du skylder på deg selvSkyldfølelseKrangling
Du skylder på personen med psykoseAngstSlutter å jobbe
Du skylder på andre personerDepresjonDu har kort lunte overfor andre familiemedlemmer/venner
Du endrer syn på hva som er viktig i livetSkamfølelseDere tilbringer mer tid sammen
Du har økt forståelse for psykiske helseproblemerFrustrasjonDu snakker mer om følelser
Du beundrer hvordan personen håndterer psykosenSympatiDu slutter med fritidsaktiviteter
Du legger skylden på sosiale/miljømessige faktorerSinneDu tilbringer mindre tid sammen med venner