Du vil kanskje prøve noen nye strategier, i tillegg til de du allerede har. Nedenfor finner du noen vanlige strategier, som har virket for andre pårørende.
1. Fokuser på det som er positivt
Hva går bra? Ikke slutt med det. Sett opp en liste over alt som går bra for deg.
2. Sørg for å ha et nettverk rundt deg
Lag en liste over personer du kan snakke med. Det kan være familie, venner, ansatte i hjelpetjenesten lokale støttegrupper, den lokale menigheten eller andre.
3. Jobb eller driv med fritidsaktiviteter
Pass på at du fortsetter å gjøre ting du finner glede i. Sett opp en liste over aktiviteter som du gjør for deg selv og hva du får ut av dem.
4. Ta en pause
Du er bare et menneske og vi trenger alle en pause innimellom. Skriv ned hvilke praktiske løsninger som skal til for at du kan få deg en pause/ferie. Les mer om avlastning i ressursoversikten i verktøykassen.
5. Sett grenser du kan leve med
Du kan ikke forandre andre menneskers oppførsel, men du kan sette noen grenser for hva du er villig til å tolerere. Dette er ikke alltid så lett, og det er en oppgave som vil kreve all din viljestyrke – pass på at grensene er realistiske og at du er forberedt på å overholde dem.
6. Pass på din fysiske helse
Forsøk å holde på et regelmessig søvnmønster, regelmessige, sunne måltider og noe trening hver dag. Du vil bli overrasket over hvor mye bedre du vil føle deg bare av dette. Ett og annet glass vin eller en øl er greit, men ikke overdriv.
7. Lær mer om psykose
Det hjelper å vite hva du står overfor. REACT er et godt utgangspunkt for å skaffe mer informasjon, og vi kan vise vei til andre informasjonskilder. TIPS Sør-Øst og hjelpetjenesten kan også bidra med informasjon.
8. Ha realistiske forventninger til deg selv og personen du er pårørende til
For eksempel vil det være urealistisk å forvente at personen skal ta opp igjen et heltidsstudium rett etter en psykoseepisode. Deltidsstudier som kan legges opp med tanke på et fulltidsstudium i fremtiden, kan derimot være overkommelig.
9. Sett av tid til å gjøre hyggelige aktiviteter som hele familien har glede av
Sett opp en liste over aktiviteter dere pleide å gjøre før i tiden. Hvilke av disse kunne ha vært hyggelig å gjøre nå? Det er viktig å akseptere at noen aktiviteter kan være vanskelig å gjennomføre når personen du er pårørende til er syk, men disse kan dere ta opp igjen på et senere tidspunkt.
10. Finn aktiviteter som får deg til å slappe av
Hva slags aktiviteter det kan dreie seg om varierer fra person til person; du må finne ut hva som fungerer best for deg. Her er noen teknikker som har fungert for andre pårørende: avslapningsøvelser, aromaterapi, hagearbeid, turer i skog og mark.
11. Belønn deg selv
Noen synes det hjelper mot stress å dra på handletur eller drikke kaffe og spise kake på kafé. Det trenger ikke å være dyrt å finne på noe hyggelig, det kan være små ting som å legge en ansiktsmaske og høre på musikk eller spise en sjokolade.
12. Bruk humor
Noen bruker humor for å komme seg gjennom strabasene. Det kan nok være vanskelig å se humoristiske sider ved psykose, men noen pårørende har fortalt at de har kunnet le av noen opplevelser, når de har sett tilbake på dem. I intervjuer påpeker pårørende som har vært gjennom de tidlige fasene av psykose, at humor har vært viktig for å komme seg igjennom vanskelige perioder.
Kunne du tenke deg å prøve noen nye strategier?
Noter deg dine tanker i oppgave 30 i del 8 i REACT permen din
Last ned: Oppgave 30