Vrangforestillinger

Før vi begynner

Vrangforestillinger er feilaktige, usannsynlige eller i noen tilfeller åpenbart bisarre eller underlige forestillinger, som utvikler seg i en psykose.

Vrangforestillinger omfatter både overdrevne forestillinger som ellers er vanlige i den allmenne befolkningen, og mer bisarre, fantasifulle eller absurde forestillinger.

Eksempler på relativt vanlige vrangforestillinger:

  • Jeg har et spesielt forhold til Gud.
  • Folk på jobben snakker om meg bak ryggen min.
  • Jeg tror at mannen min kanskje er utro.

Eksempler på bisarre eller usannsynlige forestillinger:

  • Gud kommuniserer med meg gjennom teksten i rap-videoer på MTV 3.
  • Folk på jobben har tuklet med lufteanlegget over skrivebordet mitt så det sprayer en gass på meg som gjør meg svimmel.
  • Mannen min er et romvesen som har antatt menneskelig form, og han planlegger å drepe meg så et annet romvesen kan overta min identitet.

Det er viktig å erkjenne at vrangforestillinger vanligvis er et forsøk på å forstå en hendelse eller en opplevelse som er uklar eller forvirrende. Vrangforestillinger er derfor ikke alltid helt uten virkelighetsforankring.

Vrangforestillinger og andre positive symptomer forekommer med varierende intensitet og overbevisning. Forestillingen om at man er spesielt utvalgt av Gud, det å være mistenksom overfor andre menneskers oppførsel eller forestillingen om at noen er utro er vanlige temaer for en vrangforestilling, men den typen tanker kan også forekomme uten at vi kaller det en psykose. Hvis personen forsvarer dem med stor overbevisning, til tross for at det ikke finnes noe bevis, og hvis de konstant opptar eller styrer personens atferd, kan de være indikasjon på et psykotisk psykiatrisk helseproblem.

Flere fakta om vrangforestillinger

En vrangforestilling er ”paranoid” når den handler om frykten for å bli forfulgt av andre.

Grandiose” vrangforestillinger er forestillinger der personen ser på seg selv som usedvanlig spesiell, begavet eller fornem. Et eksempel på en ”grandios vrangforestilling” er forestillingen om at du er den ”virkelige” tronarvingen.

 

Nihilistiske” vrangforestillinger er vanlige i forbindelse med alvorlige depresjoner. Personen tror kanskje at han eller hun er en ”dårlig person” eller til og med ond. Vedkommende får tanker om at noe inne i dem er råttent eller sykt, eller at de til og med allerede er døde.

 

For personen som opplever en vrangforestilling, vil den fremstå som fullstendig ”normal” og rimelig, og den skiller seg ikke fra andre forestillinger. Som alle andre vil personen kanskje ta det ille opp eller slå tilbake hvis noen utfordrer eller gjør narr av ideene deres.

Vrangforestillinger utvikler seg noen ganger som et forsøk på å forklare andre opplevelser, som for eksempel stemmer, andre hallusinasjoner eller tankeforstyrrelser.

For det meste bunner imidlertid vrangforestillinger i at personer mistolker vanlige hendelser i sine omgivelser eller strever for finne alternative forklaringer på situasjoner eller hendelser. Dette har en tendens til å skje oftere når er person er veldig stresset. Når man er påvirket av stress er det vanlig å bli mer bekymret og mistenksom, og at vanlige tankemønstre erstattes av øyeblikkelige avgjørelser eller ”forhastede slutninger”.

Til slutt, psykose fører ofte til en emosjonell tilstand der forestillinger ”bare føles riktige”, selv om personen selv kan stille spørsmål ved dem på et intellektuelt plan. Personen kan ikke la være å leve livet sitt som om forestillingen var absolutt sann, selv om de kan se at det fremstår som urimelig for andre.